Roland DG wprowadza system SF-200 do wrażliwych zastosowań – nawet zabawek dla dzieci.

Nowy biurkowy płaski ploter ekosolwentowy SF-200

Firma Roland DG EMEA wprowadziła na rynek ploter SF-200, pierwszy na świecie ploter ekosolwentowy opracowany z myślą o zastosowaniach wrażliwych, takich jak zabawki, pojemniki na żywność i przyrządy medyczne.

Ploter SF-200 pracuje z bardzo trwałymi, ale bezpiecznymi atramentami, które zachowują żywe kolory i jakość obrazu, spełniając jednocześnie standardy bezpieczeństwa. Ten biurkowy system może pomieścić przedmioty i nośniki o wymiarach do 538 mm x 360 mm i wysokości do 100 mm, z szeroką kompatybilnością materiałową od ABS, PVC, TPU, PET, PP i PPMA do drewna, aluminium, szkła i skóry1.

To sprawia, że ten ploter jest idealny do bardzo specyficznych wymagań drukowania, niezależnie od tego, czy użytkownik chce wydrukować unikalny kolorowy projekt lub fragment tekstu bezpośrednio na jednym przedmiocie lub kilku przedmiotach jednocześnie.

Zgodność i bezpieczeństwo

Dzięki zgodności z normą bezpieczeństwa zabawek EN 71-3 i dyrektywą w sprawie bezpieczeństwa zabawek2, atramenty ekologiczne do plotera SF-200 są kompatybilne z zabawkami dla dzieci wykonanymi z tworzyw sztucznych, drewna, skóry i innych – z konstrukcjami, które są w stanie wytrzymać najtrudniejsze zabawy. Ploter SF-200 jest również idealnym rozwiązaniem zarówno dla producentów pojemników na żywność, jak i dla sprzedawców detalicznych, którzy mogą wykorzystywać ten system do oferowania swoim klientom spersonalizowanych pudełek na lunch, butelek na napoje i kubków podróżnych.

Na SF-200 można wydrukować spersonalizowane zabawki dla dzieci, pojemniki na żywność, urządzenia i przyrządy medyczne, artykuły związane ze zdrowiem i higieną osobistą

W sektorze medycznym nowy ploter Roland SF-200 jest niezwykle przydatny do drukowania na żądanie i ogólnego na przyrządach aluminiowych, urządzeniach z tworzyw sztucznych i etykietach, które mogą być bezpiecznie używane w bezpośrednim kontakcie ze skórą ludzką. To zastosowanie można rozszerzyć na produkty higieniczno-sanitarne: sprzedawcy detaliczni i dostawcy mogą szybko i łatwo dodawać modyfikacje i dekoracje do szczoteczek do zębów, termometrów, opakowań kosmetyków i innych niezbędnych artykułów.

Szeroki wachlarz rozwiązań spełniających wszystkie wymagania.

Paul Willems, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu i Zarządzania Produktami, Roland DG EMEA, komentuje: „Nowy ploter SF-200  jest najnowszym dodatkiem do naszej bogatej oferty rozwiązań zaprojektowanych z myślą o spełnieniu wymagań marek i zawodowych drukarzy, niezależnie od ich potrzeb”.

„Ten najnowszy produkt jest pierwszym na świecie biurkowym ploterem ekosolwentowym do zastosowań wrażliwych, opracowanym specjalnie w celu zapewnienia bezpiecznego i wydajnego znakowania, dekoracji i personalizacji nawet w najbardziej wrażliwych środowiskach. Użytkownicy SF-200 uznają go za niezbędny w szerokim zakresie zastosowań”.

Oprogramowanie VersaWorks 6 i bezpośrednie wsparcie firmy Roland

Razem z ploterem SF-200 dostępne jest łatwe w obsłudze oprogramowanie Roland VersaWorks 6 RIP, które pomaga użytkownikom w szybkim i łatwym uruchomieniu drukowania od razu po rozpakowaniu. Ma ono intuicyjny interfejs, wbudowane biblioteki Pantone® i Roland Color, funkcję dopasowywania kolorów w celu zapewnienia spójnego koloru pomiędzy dwoma lub większą liczbą ploterów SF-200 oraz wiele innych zaawansowanych funkcji. Użytkownicy będą mieli również spokój ducha z roczną gwarancją RolandCare Original, znaną z satysfakcji klientów.

Ploter SF-200 jest dostępny w regionie EMEA.

1 W przypadku niektórych materiałów wymagany jest specjalny proces drukowania.
2 Certyfikacja zadrukowanego produktu nie jest gwarantowana. Użytkownik drukujący wyrób jest odpowiedzialny za uzyskanie wszelkich wymaganych certyfikatów i poniesienie kosztów procesu certyfikacji. Producent zabawek jest odpowiedzialny za zgodność z wymogami prawnymi dotyczącymi zabawek.