Roland DG ogłasza wprowadzenie na rynek nowych ploterów drukująco-tnących z serii TrueVIS VG2

Roland DG Corporation, czołowy światowy producent wielkoformatowych drukarek atramentowych i ploterów tnących, ogłosił dziś wprowadzenie na rynek drugiej generacji serii TrueVIS VG2  1625 mm i 1371 mm (64" i 54") wielkoformatowych, ekosolwentowych atramentowych ploterów drukująco tnących.Dzięki ponad 40 istotnym usprawnieniom, które przyniosły szerokie korzyści użytkownikom pod względem jakości i dokładności druku, wydajności cięcia i produktywności głównie dzięki możliwości wykańczania w tym samym dniu - Kohei Tanabe, prezes dywizji druku cyfrowego, powiedział, że celem stworzenia serii VG2 było podniesienie i tak już wysokich standardów wyznaczonych przez poprzednią serię VG, która cieszyła się ogromnym uznaniem.

„Aby stworzyć plotery tnące, które mogą charakteryzować się najwyższą jakością druku w historii firmy Roland DG, nie trzymaliśmy się istniejących koncepcji, ale całkowicie od nowa zdefiniowaliśmy proces opracowania produktu, koncentrując się na dziesiątkach drobnych szczegółów. W rezultacie nowa seria TrueVIS VG2 daje klientom realne korzyści konkurencyjne“.

Nowa seria TrueVIS VG2 jest idealnym wyborem dla dostawców usług szybkiego druku poszukujących rozwiązań zapewniających szybką produkcję — wydruki są gotowe do laminowania nawet w 6 godzin*. Teraz można drukować, laminować i nanosić grafikę tego samego dnia i mieć pewność, że produkt będzie wysokiej jakości a konfiguracja urządzenia niezawodna. Dzięki temu usługi profesjonalnego druku spełniają oczekiwania klientów i są realizowane w bezkonkurencyjne szybkim czasie.

Seria VG2 korzysta z nowej generacji ekosolwentowego atramentu TR2 ink, który oprócz poprzednich siedmiu kolorów (CMYKLcLmLk) plus biały, teraz zawiera jeszcze kolor pomarańczowy, co dodatkowo poszerza gamę kolorystyczną i optymalizuje dokładność odwzorowania kolorów i zapewnia bezkonkurencyjny realizm wydruku. Idealne rozwiązanie do zastosowań brandingu korporacyjnego, z nową wieloprocesową funkcją kolorów — atrament pomarańczowy może być używany we wszystkich typach plików jako kolor procesowy lub jako kolor dodatkowy, jeżeli wymagane jest konkretne dopasowanie kolorów. Oprócz tego zarządzanie kolorami w ramach funkcji ustawień predefiniowanych True Rich Color korzysta w pełni ze wspaniałego odwzorowania kolorów oraz szerokiej gamy kolorystycznej oferowanej przez atrament TR2, więc nie ma konieczności stosowanie kompromisu w kwestii dokładności koloru albo jego dynamiki — True Rich Color zapewnia najlepsze parametry w obu przypadkach. „Teraz po raz pierwszy“, wyjaśnia Tanabe, „żywe kolory mogą zostać połączone z neutralnymi szarościami, delikatnymi przejściami tonalnymi i naturalnymi odcieniami skóry, aby ostatecznie dostarczyć grafikę o nadzwyczajnej jakości“.

VG2 oferuje szereg nowoczesnych technologicznych rozwiązań, zapewniających bardzo precyzyjne wydruki oraz cięcie, bez konieczności nadzorowania procesów. Nowo zaprojektowane środkowe rolki dociskowe podnoszą się automatycznie przed rozpoczęciem procesu cięcia, umożliwiając cięcie nośnika bez przechodzenia rolek nad zadrukowanym obszarem. Nowe funkcje rozpoznawania współrzędnych cięcia "Crop Mark" zapewniają lepszą wydajność podczas pracy już z zalaminowanymi lub długimi seriami wydruków. Dodatkowo nowe zoptymalizowane zewnętrzne rolki dociskowe wydajnie wspomagają cały proces. Nowa opcjonalna nawijarka obsługuje dwa tryby w zależności od rodzaju wybranego nośnika, zapewniając stabilność pracy i płynność produkcji.
Dzięki skrupulatnemu przywiązaniu do szczegółów inżynierowie Roland DG stworzyli VG2, który zapewnia jeszcze wyższą wydajność oraz niezawodność. Głowice drukujące Roland DG FlexFire precyzyjnie wystrzeliwują atrament, dzięki czemu neutralne szarości, żywe kolory oraz łagodne przejścia tonalne można już osiągnąć nawet przy najwyższych trybach pracy.
Ploter TrueVIS VG2 z nowym atramentem TR2 jest certyfikowany przez 3M™ MCS™**, co daje klientom pewność jakości i niezawodności ich grafiki.
Ponadto ploter VG2 z atramentem TR2 jest objęty gwarancją Avery ICS i posiada certyfikat GREENGUARD Gold potwierdzający bezpieczeństwo zastosowań grafiki we wnętrzach.

Dołączone oprogramowanie VersaWorks 6 RIP obsługuje najnowszy dwurdzeniowy silnik RIP Harlequin® z PDF 2.0 i natywne 64-bitowe przetwarzanie oraz nowe, łatwe w użyciu funkcje, które sprawiają, że jest to najpotężniejsze oprogramowanie RIP w historii Roland.

Mając na uwadze, że poprzednie serie urządzeń serii VG w 2019 wygrały nagrody Buyers Lab za kolorystykę i wydajność, Tanabe podsumowuje: „Roland DG z całym zaangażowaniem oferuje produkty, które mają pomagać grafikom i drukarzom w rozwinięciu skrzydeł swojej kreatywności, w przekształceniu wyobrażeń w rzeczywistość oraz w czerpaniu radości z pracy, kiedy odbiorcy reagują na końcowy efekt okrzykiem WOW!“.

Dowiedz się więcej o nowej serii TrueVIS VG2. *Testy przeprowadzone przez Avery Dennison na nośniku cyfrowym serii MPI.

Stosując ten nośnik wydruki wykonane VG2 z użyciem atramentu TR2 mogą być laminowane po upływie już 6 godzin, rolki czy arkusze powinny być odpowiednio wentylowane i luźno nawinięte.

Gwarancja **3M™ MCS™ i Avery Dennison™ ICS™ aktualnie obejmuje CMYKLkLcLm. Wkrótce zostanie nią objęty kolor biały i pomarańczowy. Użytkownicy konfiguracji 8c mogą wybrać 7c dla pełnej zgodności.